ENERGETSKA UČINKOVITOST ŠIBENSKO-KNINSKE ŽUPANIJE

Dan energetske učinkovitosti Šibensko-kninske županije

17.05.2016

Najavljeni natječaji za sufinanciranje mjera energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije obilježili su četvrti po redu Dan energetske učinkovitosti Šibensko-kninske županije. Ova već tradicionalna manifestacija koju je 16. svibnja 2016. godine organizirala Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije u suradnji s Šibensko-kninskom županijom okupila je predavače iz državnog, privatnog i civilnog sektora.

U punoj konferencijskoj dvorani ukrašenoj dječjim likovnim radovima na temu „Sunce – izvor energije i života“, predstavnici Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja najavili se otvaranje natječaja vrijednosti preko 300 milijuna eura, s posebnim naglaskom na natječaje energetske obnove višestambenih zgrada i zgrada javnih ustanova.

Kako se prilikom procesa prijave na natječaj u praksi često događaju pogreške koje mogu rezultirati eliminacijom, a time i gubitkom mogućnosti za provođenje investicije, predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ukazali su na važnost sinergije prijavitelja, Fonda i Razvojnih agencija.

Otvaranje natječaja za višestambene zgrade i obiteljske kuće očekuju se tijekom kolovoza i rujna tekuće godine, a natječaji za rekonstrukciju sustava javne rasvjete očekuju se već u lipnju što je od posebnog interesa za općine i gradove. Novi natječaji za sve zgrade javnih ustanova izaći će početkom naredne 2017. godine, ali su najavljene i promjene uvjeta i iznosa sufinanciranja u odnosu na dosadašnje natječaje.

Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija predstavio je novi Nacionalni portal energetske učinkovitosti koji na jednom mjestu obuhvaća sve aktualne natječaje i informacije iz područja energetske učinkovitosti, obraćajući se trima ciljanim skupinama: građanima, javnom i komercijalnom sektoru.

Cjelokupnu manifestaciju na samom kraju obogatilo je izlaganje Društva inovatora „Faust Vrančić“ na temu „Energetska učinkovitost pametnih gradova“ te izložba inovacija Društva te Srednje strukovne škole Kralja Zvonimira iz Knina čija je mini vjetroelektrana s mehaničkom regulacijom broja okretaja pobudila najveći interes posjetitelja.

Kako bi potaknuli povećanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije, za koje naša Županija ima ogroman potencijal, Razvojna agencija spremna je savjetovanjem i organizacijom ovakvih manifestacija pridonijeti većem povlačenju EU i nacionalnih sredstava.

 • 01
 • 10
 • 02
 • 03
 • 04
 • 05
 • 06
 • 07
 • 08
 • 09

Komentari

 • Komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako si registrirani član prijavi se, a ako nisi registriraj se

  Moderator

 

Kalendar događanja:

Provjeri događanja